Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2007 15:31 - Хърватска и Черна Гора
Автор: zaikodr Категория: Туризъм   
Прочетен: 11200 Коментари: 9 Гласове:
0

Последна промяна: 22.07.2007 17:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Здравейте всички които имате желание да посетите Хърватска и Черна Гора.
Тук ще кача само малка част от снимките, които направих при един преход от Милано до София през Словения, Хърватска, Босна и Херцеговина, Черна Гора и Сърбия.
Наистина крайбрежието на Хърватска е много красиво, 

image

но ако търсите плажове с пясък няма да намерите такива. Преобладават каменисти и скалисти плажове. Но за това пък гледките които се разкриват по пътя са наистина прекрасни. 

image 

image

В северната част на Хърватска, островите които среща човек, напомнят за лунен пейзаж, както се изрази приятеля с който пътувах.

image

image

Крайбрежието е осеяно с китни градчета и селца накацали по склонове и баири, заобиколени от прекрасни заливи, невероятно сини небе и вода. 

image

Някак ти се струва от далече много разхвърляно и строено  разпиляно, но влезеш ли в тези населени места се изненадваш колко е уютно, чисто, спокойно и подредено. И макар Хърватска да не е член на Европейския съюз (все още), ние има на какво да се научим от тях. Има и за какво да им завиждаме благородно - прекрасната инфраструктура; липсата на дебнещи полицай, скрити по шубраците и храсталаците; спазването на ограниченията за скорост по пътищата ... Помислено е дори за това, че такива гледки 

image

разсейват шофьорите, и за да може да им се насладиш напълно и да не причиниш ПТП, а и да си в безопасност са направени отбивки на пътя - обозначени с табели поне 200 м по-рано. 
Неусетно минава времето. Страшно впечатление ми направи Сплит! Бяхме там към 21.00 часа. Града е невероятно красив, чист, оживен и някак близък и познат, макар и никога преди това да не съм бил в него. Снимките от там са доста тъмни и за това няма да кача от тях.
На другия ден рано сутринта тръгваме към Дубровник.

image

Тук не е нужно да пиша и да обяснявам. В мрежата има много и много по-добре написано за този град. Пълен с туристи, оживен, красив! Заслужава да се види.

image

image

image

image

image
Тази снимка е направена отново от специално обособен паркинг на пътя!

image
Както и тази! Това е о. Локрум, който за разлика от островите в северната част на Хърватска е много зелен, пълен с растителност. Един зелен рай!

Отправяме се към Черна Гора. Целта ни е да обиколим напълно най-южният фиорд в света - това е заливът Бока которска.

image

image

image

Тихото и спокойно Адриатическо море ( в този невероятно красив Которски залив, по- известен като Бока Которска ) буквално стига до праговете на къщите,  вълничките които са почти незабележими  се допират до тротоарите на пътя. Усещането си заслужава да се изпита. Макар да има един участък от пътя около 6 км в които не бях на себе си от страх - тесен път,  в който едва се разминават две коли; къщи с паркирани пред тях коли; плажуващи хора, които изкачат на пътното платно и единствено добрите ти рефлекси ги спасяват от сигурна гибел! 

image
Старият град в Котор

Друга забележителност на Черна Гора е Свети Стефан.
image

За съжаление градчето от две години е затворено.

image

Реставрират го и не може да се влиза вътре. Но и така гледката е прекрасна. Усещането също! 

image

За тези които са пътували от Св.Стефан до Подгорица, а и за тези които тепърва ще пътуват и знаят за ужасния и страшен път който им предстои имам една добра новина. Има изграден нов път, тунел, който избягва страшното и опасно катерене. Това беше върха :-) 

И за финал една снимка от най-голямото езеро на Балканите - Шкодринското.

image

В Черна Гора и Сърбия се пригответе за дебнещи полицаи. Карайте разумно и спазвайте всички ограничения. Или как то се казва в кампанията на Черногорци за внимателно шофиране:

"НЕ ПО-БЪРЗО ОТ ЖИВОТА"


Тагове:   гора,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Снимките са свежи.
22.07.2007 19:55
Аз ходих на море в Будва преди 10 години и си спомням, че минахме над 200 тунела.
цитирай
2. venercheto - благодаря ти за инфото и прекрасните снимки!
23.07.2007 02:58
да си призная с лек срам, искам да ида в Хърватска откакто гледах новия James Bond- нали е сниман там. Просто се изумих от красотата..бях чувала за Дубровник и преди това, и гледала бях някакви неща, но явно не са били от най-добрите, защото това във филма наистина ме порази.
Твоите снимки също- много са добри!

поздрави :)
цитирай
3. pach - страхотно е !!!
23.07.2007 08:49
Вече нямам никакви колебания - предпочитъм тук отколкото в Мармарис !!! Тук не само ще се печем а и още нещо !!!Като гледам снимките - може и до плажовете да не стигнем!!!
цитирай
4. indreal - Котор
23.07.2007 17:29
Преди две години и аз ходих за няколко дни до Котор. Нямах кой знае какви очаквания, но бях изумен от това, което видях там. Крепостта, чийто стени ограждат целия стар град, са просто спиращи дъха. Една сутрин си направих труда да се изкача до най-високата й част - ето и резултата
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=31964
А самият град изумително ми напомня на Созопол, но от зората на спомените ми, някъде в невръстно детство - тих и спокоен, без натрапчиви продавачи и задръстени със сергии улици. Трябва пак да отида там!
цитирай
5. rossizoran - Дивно е!Благодаря ти!Искрено ти ...
01.08.2007 16:49
Дивно е!Благодаря ти!Искрено ти завидях!Различно хубаво е!
цитирай
6. анонимен - Божественият Дубровник
19.08.2007 19:26
Миналата година през септември се организирахме с жена ми иходихме за три дена в Дубровник и Черна Гора.Беше невероятно преживяване!Старият град на Дубровник си заслужава са се види,прекрасните пейзажи по пътя също.Хърватия е много подредена страна,с традиции в туризма.Обслужването в хотела,храната бяха превъзходни.Случихме и хубаво време и в края на семпеври температурата на водата беше 21 градуса, а на въздуха-28 .
Само да коригирам-на връщане посетихме и о.Свети Стефан,който тогава беше отворен
цитирай
7. skribezium - Чудесни снимки от Хърватска
25.08.2007 13:00
Много впечатляващо написано и много добре подкрепено с великолепни снимки. Благодаря ти!
цитирай
8. анонимен - харвацка
01.03.2011 13:53
и ние ще ходим чак юни месец нямам търпение.
цитирай
9. анонимен - бижутерия из меди
06.11.2012 07:50
Привет!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://www.tera-soft.net/user/Excilainsicle/>сайты интернет магазинов детской одежды </a> платье бесплатно <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>распродажа осень </a> блузки женские <a href=http://androidbox.pp.ua/user/Peefehala/>купить длинный сарафан </a> бижутерия официальный сайт ... Всем пока рад был сообщить...
-====-
Discount for Christmas - <a href=http://kamagra-uk.blog.hr/>cheapest kamagra uk </a> - Cheap Kamagra side effects :.betrouwbare site Kamagra .: Discount for Christmas 7 5 % == <a href=http://kamagra-online-drug-stores.blog.hr/>Super Kamagra Online ajanta pharma </a> - c.o.d. saturday Kamagra no script
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaikodr
Категория: Други
Прочетен: 30883
Постинги: 6
Коментари: 23
Гласове: 108
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930